فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 72 (تابستان 1392)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 72 (تابستان 1392)

  • 128 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/06/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
    صفحه 3
  • سیاست در مکتب ملاصدرا (زندگی، مکتب و شخصیت صدرالمتالهین) «قسمت سی ام»
    استاد سید محمد خامنه ای صفحه 5
    «سیاست» در اصطلاح بمعنای مدیریت و اداره مدبرانه جامعه است که در اشکال گوناگون ظهور و بروز پیدا کرده است. برخی از این اشکال به معنای واقعی سیاست نزدیکند و برخی از آنها بدور از حقیقت سیاست هستند. بهترین الگو و نظام سیاسی، الگویی است که جامعترین برنامه و قانون را داشته باشد بنحوی که سعادت همه جانبه انسان را فراهم آورد. بهمین دلیل الگوها و نظامهای برآمده از مصلحت سنجی های بشری، از آنجا که بشر توان احاطه بر همه چیز را ندارد، ناقص بوده و پیاپی منسوخ شده اند. بنابرین، الگوی احسن سیاسی، نظامی است که از مبدئی ماورای انسان (خداوند) ترسیم شده و بوسیله پیامبرانش برای بشر تشریح و تشریع شده است.
    سیر تاریخی نظامهای سیاسی الهی به دو دوره جامع تقسیم میشود: «دوره نبوت»: که عبارتست از دوره حضور پیامبران و «دوره» ولایت: که عبارتست از دوره حاکمیت وارثان و نمایندگان پیامبران. در اغلب مکاتب و آثار شخصیتهای فلسفی نیز به این ادوار، ضرورت و شاخصه های هر یک اشاره شده است. در حوزه فلسفه اسلامی نیز گاه بصراحت و گاه بتلویح نظام سازی سیاسی مدنظر حکما بوده است. حکمت متعالیه بعنوان وضع مجامع مکاتب حکمی فلسفی سنت اسلامی، گرچه بدلایل متعدد خود را از پرداختن صریح و تفصیلی به مباحث سیاسی بینیاز میدانست اما بضرورت مقال، در لابلای بسیاری مباحث دیگر به این مهم پرداخته است.
    دیدگاه سیاسی ملاصدرا گرچه در بنیان به دیدگاه فارابی و ابن سینا شباهت دارد اما بسبب برخورداری از مبانی اختصاصی حکمت متعالیه، به واقع فلسفی نزدیکتر شده است. منظور ملاصدرا از «مدینه» فاضله»جامعه در سطح ملی، از «امت فاضله» جوامع منطقه یی، و از «معموره ارض» جامعه جهانی است. بر این اساس، دیدگاه وی به آموزه «امت واحده» اسلامی نزدیک است. حاکم این جامعه سالک واصلی است که سفر سوم سلوک را هم پیموده و بمیان خلق الله برگشته است.
    نگارنده معتقد است علاوه بر دو روش مرسوم در آثار ملاصدرا برای اثبات ضرورت فلسفی سیاست و شاخصه های حاکم الهی، برهانی وجود شناختی هم میتوان بر آن ارائه داد که در این مقاله با چند تقریر مختلف ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فلسفه سیاست، نبوت، ولایت، خلیفه الله، حاکم، حکیم، سالک واصل، نظام احسن، ضاهی عالم صغیر و عالم کبیر
  • عشق، درونمایه نظام هستی در حکمت متعالیه
    مقصود محمدی صفحه 21
    مهمترین دغدغه انسان اندیشه ورز پس از تامین نیازهای ابتدایی حیات این بوده است که قانون حاکم بر نظام هستی را بشناسد تا بتواند اولا حوادث آینده را پیش بینی کند و ثانیا آنها را بفهمد و تبیین نماید.
    آنچه در ابتدا مسلم و مفروض بنظر میرسد این است که گردش جهان بمقتضای عقل است. حوادث و وقایع آن منوط به بخت و اتفاق نیست بلکه تابع یک قانون عقلا نی است. بعبارت دیگر، در جهان امری بنام شبکه ترتب حوادث یا نقشه وقایع وجود دارد که رویدادها بموجب آن سامان میگیرند و با کشف این نقشه که بمدد علوم فیزیک و ریاضی حاصل میشود، میتوان تا حدودی حوادث آینده را پیش بینی کرد. ولی انسان نمیتواند تنها به پیش بینی حوادث قانع باشد بلکه میخواهد آنها را بفهمد و تبیین نماید. او میخواهد بداند این کارگاه که جهان نام دارد چیست؟ و چرا اینگونه کار میکند و طرز دیگری کار نمیکند؟ در اینجا انسان از مرز علوم عبور میکند و به فلسفه متوسل می شود (آنجا که علم متوقف می شود فلسفه آغاز میگردد.)ملاصدرا براساس اصول فلسفی خود (اصالت وجود، وحدت تشکیکی حقیقت وجود، حرکت جوهری و...) درونمایه نظام هستی را عشق به مبدا و شوق به کمال میداند. وی بر این عقیده است که در نهاد همه موجودات عالم و در باطن همه ذرات وجود، عشق به مبدا حق و در موجودات مادی علا وه بر عشق به مبدا شوق رسیدن به کمال بودیعه نهاده شده است. عشق رسیدن به کمال نهایی در همه اجزاء و ارکان عالم سریان دارد. این تکاپو و جوش و خروش همگانی از نیروی عشق به کمال مطلق سرچشمه میگیرد؛ عشقی که با حیات و شعور نیز همراه است و از یکسو حافظ نظام هستی و از سوی دیگر موجب حرکت بسوی کمال است.
    کلیدواژگان: عشق به کمال مطلق، شوق به کمال نهایی، نظام هستی، حیات، شعور
  • قاعده بسیط الحقیقه و کاربردهای آن در حکمت متعالیه
    مصطفی مومنی، عباس جوارشکیان صفحه 31
    قاعده بسیط الحقیقه یکی از قواعد مبنایی در حکمت متعالیه است که در حل مسائل غامض فلسفی کارساز بوده است. ملاصدرا از آن در حل مسائلی از جمله علم الهی، کل الاشیاء بودن واجب تعالی، کل القوی بودن نفس و... استفاده کرده است. واکاوی این قاعده و نحوه کاربرد آن در اندیشه صدرایی نقش مهمی در تنقیح و تدقیق حکمت متعالیه دارد. مصداق حقیقی این قاعده باری تعالی بوده و کاربرد قاعده در دیگر موارد نسبی است، به این معنا که آن موارد بسیط حقیقی نبوده بلکه نسبت به مادون خود بسیط هستند؛ لذا مصداق حقیقی بسیط الحقیقه نیستند. در این مقاله بعد از ذکر پیشینه تاریخی و تحلیل قاعده، به کاربردهای آن در تفکر صدرایی پرداخته شده است. در نهایت نیز تقریری نو از این قاعده، بر اساس وحدت شخصی وجود ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بسیط الحقیقه، کل الاشیاء، ملاصدرا، علم الهی، واجب الوجود، النفس کل القوی، وحدت شخصی وجود
  • نسبت بین استکمال و حقیقت نفس با علم به کلیات در حکمت متعالیه
    اسماعیل سعادتی خمسه صفحه 47
    در حکمت متعالیه شناخت نفس «مادر حکمت»، «اصل سعادت» و «حکمت نوری» محسوب میشود. ملاصدرا نفس انسان را فاقد ماهیت دانسته و شناخت آن را شرط مهم شناخت حقیقت اشیاء میشمارد. برای نیل به این هدف، علاوه بر تقویت قوای عقلی، تهذیب عملی نیز لازم است. این دو در مجرای اصل حرکت جوهری، حقیقت انسان را شکل میدهند. بر این اساس، ادراک روشن کلیات ارتباط مستقیمی با استکمال ذاتی و تجرد نفسانی انسان دارد. ولی اکثر انسانها در مرحله تجرد برزخی باقی میمانند و نمیتوانند ادراک روشنی از کلیات داشته باشند. این کلیات، طبق نظر نهایی صدرا، همان مثل افلاطونی هستند و مفاهیم کلی ناشی از مشاهده آنها از فاصله دور است. بنابرین، فقط عده اندکی از انسانها که به مراتب عالی تجرد رسیده اند موفق به ادراک روشن کلیات میشوند. در این مقاله حقیقت نفس از نظر ملاصدرا و ارتباط استکمال نفس با ادراک کلیات مورد بررسی قرار میگیرد. نتیجه یی که از این بحث بدست می آید اینست که آنچه محل اختلا ف فلاسفه است، آن معنایی از کلی است که ملاصدرا آن را «کلی منتشر» مینامد و محصول مشترک خیال و عقل است. این معنا و مرتبه، مرتبه یی نازلتر از ادراک راسخون در علم است که معرفت آنها در نتیجه ادراک مثل حاصل میشود.
    کلیدواژگان: شناخت نفس، حکمت متعالیه، کلیات، استکمال نفس
  • تحلیل و مقایسه دو منبع معرفت در نظام فلسفی صدرایی و دکارتی
    قاسم کاکایی، حسن رهبر صفحه 63
    یکی از مباحث مهم در معرفتشناسی معاصر، بحث از منابع معرفت است که براساس نظر اغلب معرفتشناسان عبارتند از: ادراک حسی، عقل، درون نگری، گواهی و حافظه. این مقاله سعی دارد دو منبع مهم معرفت، یعنی ادراک حسی و عقل را با تکیه بر مبانی معرفتشناسی فیلسوفان صدرایی و دکارتی، با نگاهی تطبیقی، مورد بحث و بررسی قرار دهد. هر دو گروه از این فیلسوفان ادراک حسی و عقل را بعنوان منبع معرفت تلقی میکنند. آنان ادراک عقلی را برتر از ادراک حسی میدانند و عقل را منبع اصلی در رسیدن به حقیقت میپندارند؛ در عین حال، بین آنها اختلاف نظرهایی نیز دیده میشود، چنانکه بعنوان مثال برخی منشا همه علوم را حس میدانند و برخی این سخن مشهور فلسفه اسکولاستیک که: «هیچ چیز در عقل نیست که نخست در حس نبوده باشد» را انکار میکنند.
    کلیدواژگان: منابع معرفت، ادراک حسی، عقل، فیلسوفان صدرایی، فیلسوفان دکارتی
  • نظریه «خلق از عدم» در حکمت متعالیه
    علی اکبر افراسیاب پور صفحه 81
    نظریه «خلق از عدم» یکی از مباحث محوری در هستی شناسی ملاصدرا است. او بر اساس حرکت جوهری و با استناد به قرآن، برهان و عرفان، عالم را حادث زمانی میداند. این در حالی است که در فلسفه مشاء، عالم قدیم زمانی و حادث ذاتی است در فلسفه اشراق عالم تجلی و ظهور نورالانوار و ذاتا متاخر از خداوند دانسته شده است و در عرفان نیز با استناد به اعیان ثابته، خلق از عدم پذیرفته و تفسیر میگردد. در حکمت متعالیه با نقد و بررسی آراء متکلمین و فلاسفه بر اساس نظریه خلق مدام، با استدلال عقلی و شهود اشراقی ثابت می شود که جز خدای واحد هیچ موجودی قدیم ذاتی و قدیم زمانی نیست و اعتقاد به توحید خالص تنها با نظریه خلق از عدم و حدوث ذاتی و زمانی عالم امکانپذیر است.
    کلیدواژگان: حدوث، قدم، اعیان ثابته، ابداع، اشراق، مشاء، عرفان
  • کاربرد مفهوم مشتق در حکمت متعالیه
    علیرضا کهنسال، زینب ارمکان صفحه 93
    مفهوم مشتق از جمله مفاهیمی است که توجه متفکران علوم اسلامی را بخود معطوف کرده و ایشان را به کاوش درباره» اجزای تشکیل دهنده آن واداشته است. از آنجا که نظر ملاصدرا درباره مشتق در موارد بسیاری چون اصالت وجود، اثبات حرکت جوهری و نگرش نوین به علیت، در نظام فلسفیش تاثیرگذار بوده، لذا بررسی جوانب گوناگون این موضوع خالی از اهمیت نیست.
    در این مقاله، نخست آراء رایج فلاسفه در باب مشتق مطرح می شود که شامل سه نظر است: 1. مشتق، مرکب از ذات و مبدا اشتقاق و نسبت است. 2. مشتق، مرکب از مبدا اشتقاق و نسبت است. 3. مشتق، بسیط و عین مبدا اشتقاق است. سپس به کاربردهای نظر ملاصدرا در باب مفهوم مشتق اشاره می شود که مباحثی چون اصالت وجود، نگرشی نوین به علیت، نقد نظریه» ذوق تاله، وحدت اضافه و مضاف، اثبات حرکت جوهری، نفی موضوع در حرکت جوهری، وحدت علم و عالم و معلوم و نفی ترکیب از ذات واجب را شامل میشود.
    کلیدواژگان: مشتق، مبدا اشتقاق، ذات، نسبت، عرض، عرضی
|
  • Politics in Mulla Sadra's School
    Seyyed Mohammed Khamenei Page 5
    Technically speaking, politics means the wise management and administration of society and has appeared in various forms. Some of these forms are close to the real meaning of politics and some of them are far from it. The best pattern for a political system is one with the most comprehensive program and law in order to provide for man’s happiness in every aspect of life. That is why the patterns and systems rooted in human convenience, since man is not capable of dominating everything, are imperfect and are abolished one after the other. Therefore, the best political pattern belongs to the system which has been designed by an ultra-human source (God) and has been analyzed and legislated for human beings by His Prophets.The historical development of the divine political system is divided into two general periods: The period of “prophethood”, which covers the period of the presence of the Prophets, and the period of “guardianship”, covering the period of the dominance of the heirs and representatives of the Prophets. In most philosophical schools and works reference has been made to these periods, their necessity, and features. In the field of Islamic philosophy, either explicitly or implicitly, philosophers have referred to the construction of political systems. As the most sublime and comprehensive of all philosophical schools in Islamic tradition, the Transcendent Philosophy sees itself needless of dealing with political discussions directly and extensively for several reasons. However, when necessary, it has touched this issue in the middle of many other discussions.Mulla Sadra’s political view, although similar to that of Farabi and Ibn Sina regarding its basic principles, is closer to a true philosophical view of politics because of being based on the specific principles of the Transcendent Philosophy. By “Utopia”, he means society at the national level; by “virtuous people”, he means regional communities, and by “inhabited land”, he means the world society. Accordingly, his view is closer to the Islamic teaching of the “one people”. The ruler of this society is a wayfarer who is united with God, has returned from the third mystic journey, and is now among the creatures of God.The writer believes that, in addition to the two common methods in Mulla Sadra’s works for the demonstration of the philosophical necessity of politics and the features of a divine ruler, we can adduce an ontological argument for it. This paper presents different interpretations of this argument.
    Keywords: philosophy of politics, best order, prophethood, guardianship, Divine vicegerent, ruler, sage, a wayfarer enjoying union, the correlation between the microcosm, macrocosm
  • Love, the Essence of the System of Being in the Transcendent Philosophy
    Maqsud Muhammadi Page 21
    The most important concern of the thinking man, after providing for his bare necessities in life, has always been to know the laws of the system of being. In this way, he can, firstly, predict future events and, secondly, understand and explain them. What initially seems to be taken for granted and presupposed is that the world is moved by the intellect. In other words, worldly events occur based on rational laws rather than by accident. More clearly, there exists in the world something called the network of the sequence of events or plan of happenings according to which all incidents are organized. Through discovering this plan with the help of the sciences of physics and mathematics, one can predict future events to some extent. However, man cannot be content merely with the prediction of future events; rather, he wishes to understand and explain them. He wants to know about the whatness of this workshop which is called the world. He also wishes to know why it works in this way and not in another way. It is at this point that man goes beyond the borderline of science and resorts to philosophy (where science leaves off and philosophy picks up). Based on his philosophical principles (principiality of existence, the graded unity of the reality of existence, the trans-substantial motion, etc), Mulla Sadra maintains that the essence of the system of being is the love of the Origin and the enthusiasm for perfection. He believes that the love of the Origin of the truth exists in the essence of all particles of existents. He also asserts that, in addition to this love, the passion for attaining perfection has also been placed in all material existents. The love of reaching ultimate perfection flows in all the constituent parts and pillars of the world. All the uproar and turmoil in the world originates in the power of love for pure perfection; a love that is accompanied with life and awareness. This love, on the one hand, protects the system of being and, on the other, is the cause of motion towards perfection.
    Keywords: love of pure perfect, life, enthusiasm for ultimate perfection, awareness, system of being
  • Principle of Truth in its Simplicity and its Applications in the Transcendent Philosophy
    Mustafa Momeni, Abbas Jawarashkiyan Page 31
    The principle of “truth in its simplicity” is one of the fundamental principles of the Transcendent Philosophy which has been very useful in solving some complicated philosophical problems. Mulla Sadra employed it in solving certain problems such as divine knowledge, Almighty Necessary as the Source of all things, and the soul as the whole faculty. Inquiring into these principles and their applications in Sadrain philosophy plays a very important role in scrutinizing and examining the Transcendent Philosophy. A real referent of this principle is Almighty Necessary; however, its application to other cases is relative. In other words, other cases are not truly simple but are, rather, simple in comparison to cases lower than themselves. Therefore, they are not true referents of the principle of truth in its simplicity. In this paper, after referring to the historical background of this principle and analyzing it, the writers have dealt with its applications in Sadrian philosophy. Finally, they have provided a new interpretation of this principle based on the individual unity of existence.
    Keywords: Key Terms, truth in its simplicity, all things, Mulla Sadra, divine knowledge, Necessary Being, soul as the whole faculty, individual unity of existence
  • The Relationship between the Perfection and Truth of the Soul and the Knowledge of Universals in the Transcendent Philosophy
    Ismail Saadati Khamseh Page 47
    In the Transcendent Philosophy, the knowledge of the soul is the “mother of wisdom”, “principle of happiness”, and “luminous wisdom”. Mulla Sadra believes that the human soul lacks quiddity and argues that the knowledge of it is an important condition for the knowledge of the truth of objects. In order to attain this purpose, in addition to strengthening intellectual powers, practical purification is also necessary. Based on the principles of the trans-substantial motion, these two factors comprise man’s truth. Accordingly, a clear perception of universals has a direct relationship with the essential perfection and soulish immateriality of human beings. However, most of them remain at the level of purgatorial immateriality and fail to have a clear perception of universals. According to Mulla Sadra, these universals are the same Platonic Ideas, and universal concepts originate in observing them from a distance. Thus only a few people who have reached the supreme levels of immateriality succeed in perceiving universals. In this paper, the writer has explored the reality of the soul in Mulla Sadra’s view as well as the relationship between the soul and the perception of universals. At the end of his discussion, he concludes that the disagreements among philosophers in this regard are rooted in a sense of universals that Mulla Sadra calls “diffused universal” and is a common product of imagination and the intellect. This sense and level is lower than the level of the perception of the things firmly rooted in knowledge, which are known through the perception of Ideas.
    Keywords: knowledge of the soul, the Transcendent Philosophy, universals, perfection of the soul
  • An Analysis and Comparison of Two Sources of Knowledge in Sadrian and Cartesian Philosophies
    Qasim Kakai, Hassan Rahbar Page 63
    One of the important issues in contemporary epistemology is the discussion of the sources of knowledge. According to most epistemologists, these sources consist of sense perception, intellect, introspection, testimony, and memory. Following a comparative approach, this paper intends to explore and discuss two important sources of knowledge, that is, sense perception and intellect, based on the epistemological principles of Sadrian and Cartesian philosophers. Both groups consider sense-perception and the intellect as the sources of knowledge. They view intellectual perception higher than sense perception and the intellect as the main source of attaining the truth. At the same time, there exist some disagreements among them. For example, some of them believe that sense perception is the source of all sciences, and some others deny the famous view of Scholastic philosophy as to “Whatever is in our intellect must have previously been in the senses.”
    Keywords: sources of knowledge, Sadrain philosophers, sense perception, Cartesian philosophers, intellect
  • Theory of Creation out of Nothing in the Transcendent Philosophy
    Ali Akbar Afrasiyabpour Page 81
    The theory of “creation out of nothing” is one of the central discussions in Mulla Sadra’s ontology. Based on the theory of the trans-substantial motion and through resorting to the Qur’an, he maintains that the world is temporally originated. However, in the Peripatetic philosophy, the world is temporally eternal and essentially originated. In Illuminationist philosophy, the world is considered to be the manifestation and epiphany of the light of all lights and essentially posterior to God. Moreover, in gnosis, through resorting to immutable entities, creation out of nothing is accepted and interpreted. In the Transcendent Philosophy, by criticizing and exploring the ideas of mutikallimun and philosophers based on the theory of continuous creation and through using intellectual reasoning and illuminationist intuition, it is proved that, no other existent, except the One God, is essentially and temporally pre-eternal. The followers of this school also argue that believing in pure oneness is only possible through believing in the theory of creation out of nothing and the essential and temporal creation of the world.
    Keywords: origination, pre, eternity, immutable entities, creation, illumination, Peripatetic philosophy, gnosis
  • Applications of the Concept of Derivative in the Transcendent Philosophy
    Alireza Kohansal, Zeynab Armakan Page 93
    The “derivative” is one of concepts that has attracted the attention of thinkers in the field of Islamic sciences and made them inquire into its constituent parts. Since Mulla Sadra’s view of the derivative has influenced his philosophical system regarding several theoretical issues such as the principiality of existence, demonstration of the trans-substantial motion, and a new approach to causality, a study of the various aspects of this concept is of great importance. Here, the writers first present the common ideas of philosophers concerning the derivative including the following: 1. The derivative consists of essence, the source of derivation, and relation, 2. The derivative consists of the source of derivation and relation, and 3. The derivative is simple and the same as the source of derivation. Then they refer to the applications of Mulla Sadra’s view concerning the concept of derivative, including some issues such as the principiality of existence, a new approach to causality, the critique of the theory of dhawq ta’alluh (taste of being devout), unity of the annexation and the annexed, demonstration of the trans-substantial motion, negation of the subject in the trans-substantial motion, unity of knowledge, the knower, and the known, and denying synthesis to the essence of the Necessary.
    Keywords: derivative, source of derivation, essence, relation, accident, accidental